Предколедно с lagom

Все по-силно усещащият се дух на Коледа и предчувствието за забавяне на темпото вдъхновиха този разказ за lagom – шведска дума-концепция за баланс.

Нали знаете онези интригуващи думи на различни езици, които отразяват нещо типично за дадената култура, което иначе трябва да се обяснява с цяло изречение. В книгата Live Lagom от Anna Brones (все още непреведена на български, за съжаление) концепцията  lagom e описана като “нито прекалено много, нито прекалено малко, а достатъчно, точно толкова, колкото е необходимо”. Също “простота, умереност” и още “точно така, както искаш нещата да бъдат”.

Шведите използват lagom, за да изразят идеята си за баланс – съзнателен избор, който правиш, познавайки крайностите. Lagom може да се отнася за балансирано хранене, за работа извънредни часове, за физическо и емоционално здраве. Устойчив начин на живот, който се съсредоточава върху насладата от съществуването вместо тази  от консумирането.

Lagom може да бъде и домът, и дизайнът. Точното количество дизайн и красота в ежедневието.

В света на lagom по-малкото е повече. 

Екипът на Arkithema ви пожелава през новата година да изпитвате по-често онова чувство на удовлетворение, което идва от съзнателния баланс между нещата, които са важни за вас.

Споделете

Свързани статии

Оставете коментар

Вашият е-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани.