Майкъл Полан (видео): “Сготви си вкъщи”

Фотограф: Jeannette Montgomery Barron

Активист и идеолог на осъзнатото хранене, американският журналист, лектор и автор на значими книги по темата Майкъл Полан (Michael Pollan) популяризира философията на приготвянето на храна у дома като основа за здравето и благополучието на човека, семейството и обществото. Майкъл Полан призовава към осмисляне на начина, по който се храним и към уважение към природата, от която сме част. Темите, на които посвещава книги, лекции и филми са съществени въпроси за всеки съвременен човек като откъде идва храната, която слагаме на трапезата си, индустриалното селско стопанство, влиянието на корпорациите и рекламата за формиране на културата на хранене, готвенето като ритуал на общуване и път към един по-осъзнат и пълноценен живот.

Наистина, вярно е че много хора просто не могат да си позволят да плащат повече за храна или като пари, или като време, но много повече могат. В крайна сметка, само през последните 10-20 години някак сме намерили време всеки ден да прекарваме по няколко часа в Интернет и пари в бюджета за по-скъп план за кабелна телевизия и сметка за втори GSM.

Това видео, в което Майкъл Полан говори за ползите от домашно приготвената храна, особено ни трогна и затова го споделяме с вас.

(по-долу сме направили превод и на български)

Още по темата за осъзнатото хранене можете да научите от книгите на Майкъл Полан (преведени и издадени и в България): „Дилемата на всеядния“, “, „В защита на храната“, „Правилата на храната“, „Готвенето“. По книгата му „Готвенето“ (Cooked) е заснета документална поредица по Netflix през 2016  г., а по книгата му „В защита на храната“ е сниман документален филм. Полан е консултант и за популярния филм Храна ООД (Food Inc).

[„Искате ли да знаете коя е тази диета, една единствена диета, която ще проработи за Америка?

Откакто полуфабрикатите и пакетираните храни започнаха да завземат кухните ни, а бързото хранене стана основна част от деня ни, домашното готвене е в немилост.

Средно прекарваме по  27 минути на ден в готвене и след това по около 4 минути в почистване. Тези 4 минути би трябвало да ни казват нещо.  Какво точно чистене може да се случи за 4 минути? Може да натъпкате в боклука една кутия за пица, да изстържете няколко чинии, но вероятно не включват миене на съдове.

Това по-скоро показва, че дефиницията за готвене е размита. Дeлът на готвенето у дома  е спаднал наполовина от средата на 60те години и не е случайност, всъщност връзката е напълно доказана, че колкото повече процентите на домашно готвене спадат, толкова повече тези на затлъстяването се покачват. И ако погледнем към света, ще видите, че в държавите, където готвенето вкъщи е все още норма, традиция, практика, процентите на затлъстяване са много по-ниски.

Реших, че най-добрият начин да окуража хората да готвят, е като им припомня колко красива, чудотворна работа е готвенето и че почти са ни промили мозъците да мислим за готвенето като за робски труд. Като за нещо, за което ние нямаме нито времето, нито уменията.

Днес в нашето общество фетишизираме готвенето. Всички гледаме предавания по телевизията, в които героични, атлетични готвачи извършват невероятни подвизи, докато часовникът тик-така зад гърба им. Изглежда страховито. Изглежда като работа, която е по-добре да бъде оставена на професионалистите. Така ресторантското готвене се е превърнало в стандарт, когато мислим за готвенето като цяло, но разбира се, случаят никога не е бил такъв. Готвенето в ресторант е много специална, специфична дейност, и то не е това, към което трябва да се стремим в ежедневието си. Плашат ни, че готвенето е трудно и тогава идва и индустрията с нейните маркетингови послания, които ни ласкаят колко сме заети и на практика ни казват: „Нямате време да готвите. Прекалено важни сте. Вие сте загубеняци, ако имате времето да готвите.“ Точно това е начинът, по който работи маркетингът. Измисляш тревожност и после създаваш решение за нея и ако корпорациите могат да го направят, ние им го позволяваме.

А какво да кажем за епидемията от затлъстяване или от диабет тип 2? Искате ли да знаете коя е тази диета, една единствена диета, която ще проработи за Америка? Яж каквото поискаш, но нека бъде сготвено от теб. И знаете ли, наистина има мъдрост в това. Наистина има. Това може да реши много проблеми. То може също да доведе до някои проблеми и например времето и всички перипетии около готвенето, но то решава. Решава големия проблем.

Сготви си.“]

Споделете

Свързани статии

Оставете коментар

Вашият е-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани.