Оттук накъде: 10 често срещани грешки след края на ремонта в кухнята

С преминаването от летния към есенния сезон може би идва краят и на вашия ремонт в кухнята. Остават само някои финални детайла и точно те не е добре да се объркат. Внимавайте за инсталациите, мястото на ел.ключовете и контактите, осветлението, подовите первази и др. Запомнете: най-краткият и лесен път е от планиране на мебелите към инсталациите и всички останали подробности в помещението, а не обратното. Затова да разполагате предварително с проект за вашата кухня е от голяма полза и улеснение.

Инсталациите в кухнята е добре да се изпълнят на база на одобрен от вас проект за кухненска композиция. От мебелите към инсталациите – това е най-сигурният начин да направите инсталациите само веднъж.

1 – Инсталации, несъобразени с проекта за кухня

Често пъти за кухнята в едно жилище е предвидено точно определено място (стая или част от общо помещение с дневна). От архитекта е зададено и функционалното разпределение – къде ще бъдат уредите, мивката и останалите шкафове – спрямо което са  проектирани изводите на електро и ВиК инсталациите и аспирационния отвор в щранга. Вие обаче не приемайте нещата за даденост. Опитайте се да си представите какво разпределение отговаря на любимите ви навици или какво искате да подобрите спрямо разпределението, с което сте свикнали в предишната си кухня. Инсталациите са нещо, което в повечето случаи не е толкова трудно да бъде променено – но там важи правилото колкото по-рано, толкова по-лесно.

Инсталациите в кухнята – електро, ВиК и аспирационен отвор –  е добре да се изпълнят на база на одобрен от вас проект за кухненска композиция, изготвен от фирмата-производител или от интериорен дизайнер. От мебелите към инсталациите – това е най-сигурният начин да направите инсталациите само веднъж.

В противен случай – ако се наложи разпределението да следва наличните инсталации, може да се наложи да направите компромис с нещо, на което държите или ако искате все пак да постигнете кухнята на своите мечти, да разбиете нещо току-що направено, за което сте били с нагласата, че е приключено.

Не се отчайвайте дори тогава. Стиснете зъби и го направете без излишни отрицателни емоции. Добре измислената кухня ще внася доза уют всеки ден за дълго време напред, така че си заслужава.

2 – Осветление, което да не отговаря на зоните в кухнята

Отдавна вече осветлението в едно помещение не се разбира като една единствена лампа в центъра на тавана. То следва зоните в едно помещение и освен че създава удобство на работа, добавя и към естетиката и атмосферата на помещението.

За да постигнете този ефект обаче, осветлението е добре да е съобразено с проекта на кухненските шкафове. Това ще ви помогне да:

• Предвидите ел. ключове на удобни места по кухненския гръб както за централното осветление, така и за осветлението над работния плот, вградено в дъното на горния ред кухненски шкафове. За работното осветление трябва да е предвиден кабел с аванс 50 см, изведен на стената, по която ще се развива кухненската композиция, а към него може да се предвиди и ел. ключ на стената (алтернативата е да се ползва мебелно ключе, вградено в дъното на горните шкафове).

• Поставите подходящо осветление, за да подчертаете определени зони напр.: насочено осветление към поредица от кухненски колони; висящи или вградени в тавана лампи над кухненския остров, които могат и да го отделят визуално от дневната част; вградено осветление, което да се намира по средата на „коридора“ между кухненските колони и острова и т.н. варианти.

Когато разполагате с план на кухнята, можете да позиционирате осветлението така, че да не се получи конфликт при отваряне на вратите на горни шкафове или колони.

3 – Конфликт на висящи лампи с врати на горни шкафове или колони

Когато разполагате с план на кухнята, можете да позиционирате осветлението така, че да не се получи конфликт при отваряне на вратите на горни шкафове или колони. Това се отнася най-вече за висящи лампи, но и за таванно осветление, което надстърча спрямо нивото на тавана, а в съседство имате шкафове с височина до таван.

За да се избегне такъв конфликт, висящите лампи да бъдат на мин. 100см от стената, където ще бъде кухненската композиция  (считано до най-издадената част на лампите) –  това разстояние отчита дълбочината на шкафа плюс максималната ширина на вратичката при отваряне. За близко стоящи гардероби това разстояние е мин. 130 см до най-издадената част на лампите.

4 – Недобре позиционирано осветление над трапезарната маса

Често разпределението и големината на кухненската композиция определя и мястото на трапезарната маса и нейният възможен размер. Така че едва след като знаете къде ще е точното място на масата/ нейният център, можете да определите и местоположението на извода за осветление над нея и да сте сигурни, че впоследствие няма да се налага премостване на кабела.

Помислете и какво осветление е по вкуса ви и какво ще подходжда на формата на масата – полилей, кръгло, правоъгълно, колко ще бъде дълго, колко точки на изводи ще са необходими. А за да планирате местоположението на масата спрямо кухненската композиция, ползвайте тези универсални размери: за сядане на един човек на масата са нужни 60см, а за крайните места 60+30 см, за да може да има сядане и на нейната къса страна. Около масата трябва да се предвиди отстояние от по 80 см за столовете – това позволява и да може да се минава зад тях.

Предвидете достатъчно нови контакти, не разчитайте само на съществуващите – над плота на кухнята: за малки електроуреди, по стените – за прахосмукачка, телевизор, музикална уредба и т.н.

5 – Недостатъчно контакти на удобни места, наличие на непремахната стара инсталация

• Предвидете достатъчно нови контакти, не разчитайте само на съществуващите – над плота на кухнята: за малки електроуреди (кафе машина, кана за затопляне на вода, блендер, тостер, микровълнова), по стените – за прахосмукачка, ако ще имате телевизор, музикална уредба и т.н. А защо не и да се предвиди възможност за контакт вътре в кухненска колона, където ще се съхраняват малките уреди, като така се освободи плота.

• Ако има останали стари стърчащи тръби от предишна кухня в зоната зад миялната машина или пералнята, ги изрежете до нивото на стената. В противен случай уредите няма да се поберат в стандартната дълбочина на кухнята (60 см).

• Помислете за премахването на непотребни стърчащи от стената кабели

6 – Път на кабелите – опасността да се удари кабел по време на монтажа на кухнята

Добра идея е преди да измажете стените да снимате местоположението на кабелите заедно с размера върху рулетката или да ги отбележите с молив по стената. Преди монтажа на кухнята споделете тази информация с монтажния екип. В противен случай, макар и рядко, се случва някой кабел да бъде пробит, когато се разпробива стената за монтажа на горния ред.

7 – Климатици, радиатори, СОТ датчици на неудобни места

Отново бихте си спестили преместване и потенциални конфликти с мебелите, ако предвидите местата на климатици, радиатори, подпрозоречни первази и СОТ датчици, след като имате или паралелно, докато се изработва проекта за кухненската композиция. Ако оставите това решение на някой майстор или на заварено положение, както е проектирано в новото ви жилище, може да се окаже, че това не е най-оптималното положение спрямо мечтата ви за кухня.

Предвидете мястото на пердетата. Ако те ще се прибират в ниша между кухнята и прозореца – тогава е необходимо да се остави свободно пространство от около 30 см.

8 – Конфликт с подпрозоречни первази и пердета/ щори

Ако кухнята ви има контакт с прозорец, обърнете внимание на дълбочината на подпрозоречния перваз – дали надстърчането му няма да е в конфликт с някой от шкафовете или с плота (особено ако искате композицията да минава под прозореца).

Аналогично предвидете и мястото на пердетата. Може да искате те да се прибират в ниша между кухнята и прозореца – тогава трябва да се предвиди около 30 см празно пространство – съответно трябва да уведомите проектанта, че не искате кухнята да стига до края.

Ако няма да слагате пердета, но предвиждате щори, фиксирани към тавана, също предупредете проектанта, за да огледа за потенциални конфликти при отваряне на шкаф и да предвиди бленда.

9 – Излишно боядисване на стени

• Може да си спестите боядисването на стената, на която ще се намира кухнята с изключение на зоната в шкафа за мивка (т.к. този шкаф обикновено няма гръб) и една ивица от 20см под тавана, част от която ще се вижда над кухнята (или колкото е необходимо, ако шкафовете не са високи до тавана). Останалата част от стената ще се заема от шкафове и от кухненски гръб.

• Предвидете по-голямо количество латекс. В редки случаи при монтажа на кухнята (а и на други мебели) се появяват драскотини от удари на обемни плоскости по стените или тавана и можете да искате да пребоядисате отново изцяло или частично.

Оставете монтажа на подови первази за след монтажа на кухнята, така че перфектно да пасне към мястото на мебелта.

10 – Неща, които са поставени преди монтажа на кухнята, а е подходящо да се оставят за след това

• Монтаж на подови первази – оставете монтажа на подови первази за след монтажа на кухнята, така че перфектно да пасне към мястото на мебелта. Перваз по стената/ стените на кухненската композиция няма да е необходим – най-добре въобще не включвайте в метража, който купувате за жилището си первази за тези стени. Ако има в или около кухненската композиция, го демонтирайте преди монтажа на кухнята.

• Ако предвиждате висящи лампи, е по-добре да ги поставите след монтажа на кухнята, защото по време на монтажа в помещението ще се внасят дълги плоскости, които ще трябва да се въртят и нагласят по кухненската композиция и може да стане авария.

• Пердета и щори, мека мебел, книги – при един мебелен монтаж винаги се образува макар и малък слой прах (това зависи и от използването на индустриални прахосмукачки на обекта, но все пак), така че изчакайте с поставянето им.

 

Споделете

Свързани статии

Оставете коментар

Вашият е-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани.