Осветлението в кухнята

Осветлението започва да играе все по-голяма роля за уюта в дома ни в сезона, когато прекарваме голяма част от времето си без слънце.

Доскоро осветлението в дадена стая традиционно представляваше една лампа, разположена в центъра на тавана. В съвременните интериори обаче принципът е друг: осветлението се позиционира така, че да подчертава зонирането в даденото помещение и да подпомага това, което ще се върши в тази зона.

Осветлението в кухнята се върти около проекта за кухненска композиция – каква е нейната форма; има ли остров; къде точно ще е масата.

Най-голяма свобода и креативност при избор на осветление ще имате, ако го планирате на база на готов проект за кухненска композиция, но преди да започнете ремонта. Най-трудно е ако решавате в крачка, защото за всеки тип осветление има различни изисквания, които може да не е лесно да осигурите, ако спонтанно ви хрумне нещо на по-късен етап.

Какво е подходящото осветление за всяка зона?
 Идея 1Идея 2Идея 3
Работен плот на кухняВградено осветление в дъното на горния ред модулиПри липса на горен ред – тела на стената, насочени надолу 
Над островВисящи лампи – 2 или повечеТаванни тела – надстърчащи или вградениРелса с прожектори
Пространство пред кухняРелса с прожекториТаванни тела, надстърчащиТела, изцяло вградени в тавана – самостоятелни или заедно в шлиц
Над масаВисяща лампа в 1 или 2 точки – в зависимост от формата на масата  

Внимавайте всички осветления, които комбинирате, да са в топлата гама на бялата светлина (около 3000 К).

Вградено осветление над работен плот

Елегантно и ненатрапчиво решение за такова осветление e LED лента, вградена в улей в дъното на горния ред шкафове, вълху който се поставя и матираща капачка за омекотяване на точковия ефект от LED осветлението. Така светлината е равномерна и мека по цялото протежение над кухненския плот, но достатъчно силна, за да улеснява прецизната домакинска работа. Тази лента се прекъсва при аспиратора, защото горният ред шкафове няма как да са толкова дълбоки, че тя да мине зад него, а и уредът има предвидено собствено осветление.

Включването на вграденото осветление може да става или с вградено в мебелното дъно ключе/ сензор или от архитектурен ключ на стената, за който предварително е предвидено свързване към съответния кабел, който ще захранва LED осветлението.

Осветление над остров

Красиво стоят както висящи лампи, така и надстърчащи от тавана цилиндрични или кубични тела. Последните могат да бъдат акцентни (черни), минималистични (бели) или почти невидими, неутрални (иноксови, които отразяват околната среда) – това решение идва от общия стил на интериора.

Броят на телата трябва да се съобрази с дължината на острова –  висящите лампи обикновено са 2 (ако са с много малки абажури може и 3), а при вградените в тавана – 3 или 4 бр, но не по-малко, защото иначе ще се изгубят.

Определено по-индустриално излъчване носят телата тип прожектори върху релса. Те придават интересен светлинен акцент, когато са насочени към колони или горен ред модули и особено когато цялата кухня е решена в по-монохромна стилистика. Такъв тип тела могат да се насочат например и към интересна стена или ламперия в помещението.

Ако на острова ще има готвене, при стандартен тип аспиратор (а не таванен или вграден в плота) не се налага да има допълнително осветление, защото може да се ползва това на аспиратора.

Ако кухнята няма горен ред

В традицията на минималистичните интериори или може би с вдъхновение от барове и кафенета понякога се предпочита вместо горен ред в кухнята да има просто рафт или над плота да изпъкне осветление или картина. Тогава мястото за съхранение може да се компенсира от кухненски колони.  Необходимо е да има и отделно място като зона за готвене с аспиратор (в противен случай мазнините от изпаренията ще се напластят по рафта и осветителните тела).

Осветление пред кухненска композиция без остров

При Г-образна или права кухня без остров има най-голяма свобода на възможни решения: релса с прожектор, таванни тела или дори тела, вградени в шлиц (улей) в тавана, който често за ефект се боядисва в  черно.

Внимавайте за надстърчащи таванни тела в близост до горен ред модули или колони до таван, които да пречат при отваряне на вратичките. За да избегнете това, предвидете поне 130 см от стената на кухненската композиция до външната част на телата.

Осветление над трапезарна маса

За най-голям ефект съобразете дизайна, формата и размера на тялото с тези на масата. За по-дълга правоъгълна маса може да позиционирате или 2 висящи лампи, или 1 правоъгълно висящо тяло, захванато към тавана в 2 точки.

Въпреки че изглежда като лесна задача, определянето на центъра на масата, където да се позиционира извода за осветлението, съвсем не е банално. Първо трябва да знаете къде точно ще е масата и за колко човека ще бъде, а мястото, с което разполагате, обикновено ще се диктува от проекта за кухня/ остров.  За да определите точната позиция на масата, ще ви помогне да знаете, че минималното отстояние на столовете от стена/ остров/ кухня трябва да е 80 см.

Споделете

Свързани статии

Оставете коментар

Вашият е-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани.