Как да се подготвим за поръчката на нова кухня?

 

Изборът и поръчката на нова кухня е времеемък личен проект. Той е колкото приятен, защото ви позволява да развихрите творческата си страна, толкова и е натоварващ, тъй като изисква обмен на голямо количество информация с бъдещите проект-изпълнители на кухнята и последващо вземане на редица решения. Именно последното е особено трудно за голяма част от хората. За да ви вдъхнем увереност, споделяме с вас някои „хакове“ в резултат на наблюденията ни над стотици клиенти и техните проекти за обзавеждане.

Поръчката на кухня – преди или след ремонта?

Това е един от най-често задаваните въпроси и отговорът му е „Зависи“. Нашият професионален въпросник ще ви помогне по-лесно да се ориентирате кое е оптималното във вашата конкретна ситуация. В настояще или ново жилище правите ремонт? На какъв етап от ремонта сте? Доколко сте гъвкави да направите промени? Колко време и усилия искате да вложите в организацията на ремонта? Имате ли определен срок, който трябва да спазите или сте готови на всяка цена да постигнете кухнята на Вашите мечти? След попълването му ще получите конкретни съвети, които се надяваме да ви накарат да се почувствате по-сигурни в следващите ви стъпки.

Не се страхувайте да скицирате различни варианти на обзавеждането, дори и без да имате изявени умения в чертаенето,  да триете и поправяте, да правите списъци със задачи, таблици с разходи и т.н. 

Инвестирайте време предварително, не решавайте нещата в крачка

Не се страхувайте да скицирате различни варианти на обзавеждането, дори и без да имате изявени умения в чертаенето,  да триете и поправяте, да правите списъци със задачи, таблици с разходи и т.н. Колкото повече варианти минат пред очите ви, толкова по-сигурни ще се чувствате, че не пропускате нещо. Не разчитайте да решавате нещата в крачка, защото така е много вероятно да се почувствате несигурни под натиска на времето и нарастващите разходи и да промените мнението си повече от веднъж. Или да вземете спонтанно решение, за което после да съжалявате.

Инвестираното предварително време ще ви се отблагодари като спокойствие, чувство за контрол и предвидимост на крайния резултат – кухнята на вашите мечти.

Изяснете кое е важното за вас в кухнята

• Колкото повече неща обмислите предварително като нужди и приоритети, толкова по-ефективно ще протече процеса на избор на кухня. Има някои неща, които само вие си знаете и защо да не отпуснете въображението си и да си представите какво наистина искате в кухнята си. Лесен начин за това е чрез подреждане на снимки в mood board – да съберете на едно място различни снимки на кухни или детайли, които ви вдъхновяват, напр. в Pinterest.

• Добре е след като разгледате голямо количество снимки, да ги пресеете, за да започне да се изчиства концепцията ви. Едва след това покажете тези, преминали през „ситото“, на проектанта-изпълнител на кухнята – така ще улесните комуникацията помежду си. Възможно е да не успеете да изпълните всяка една точка от плана си, било поради специфики на помещението или недостатъчно пространство, но все пак е добре да сте минали през разни варианти, за да добиете увереност, че знаете кое е най-важното за вас от всички възможности.

• Представете си какво винаги сте искали да имате в кухнята на вашите мечти. Вградена кафемашина? Повече чекмеджета вместо шкафове с рафт? Специално място за подправки? Готвите доста и винаги ви е липсвало достатъчно пространство за работен плот? Обичате да си говорите със семейството и приятелите си, докато приготвяте нещо? Всеки трупа своите наблюдения през годините творене в кухнята или минава на следващ етап на майсторство.

• Кой е вашият стил? Минималистичен (не искате кухнята да прилича точно на кухня, а по-скоро да е част от дневната) или кухня, в която има много място за всичко (и можете с чиста съвест да добавяте още)?

• Обичате ли всичко да е на показ в кухнята и да кипи от живот или ви притеснява натрупването на прах и предпочитате да скриете безпорядъка по шкафовете?

• Какви малки уреди ползвате? Колко често ги ползвате? Не е ли по-удачно да предвидите шкаф или чекмедже за тяхното съхранение и да оставите на плота само най-често употребяваните, за да си освободите достатъчно пространство за работа? Или да вградите някои от тях като кафемашината и микровълновата в кухненска колона?

• По кои стени ще се разположи кухнята във вашето конкретно помещение? В повечето случаи това е очевиден въпрос, но все пак защо да не заимствате някоя идея – дали не може да използвате пространството под прозореца, да преместите радиатор или климатик? Да сложите някои допълнителни етажерки или шкафове на съседни стени? Да предвидите кухненски остров? Повече възможности за импровизация предоставят помещенията от отворен тип, в които се комбинират кухня, трапезария и дневна.

Много важен въпрос е дали уредите ще бъдат свободно стоящи или вградени – или комбинация от двете?

Темата за електроуредите изисква отделно проучване

Ето на кои основни въпроси трябва да си отговорите по отношение на електроуредите в кухнята – колкото по-рано, толкова по-малко промени ще има впоследствие в проекта за кухня:

• Кои уреди искате да се намират в кухнята? Но и за кои имате алтернативно място – например ако се окаже, че нямате достатъчно място за пералня, дали можете да поставите пералнята в баня/ мокро помещение? Имате ли място и за сушилня (върху пералнята) или ще купите комбиниран уред пералня-сушилня? Държите ли на отделен фризер – той може да се постави и в гаража?

• Много важен въпрос е дали уредите ще бъдат свободностоящи или вградени – или комбинация от двете? Може да се каже, че вградените уреди вече са стандарт за модерната кухня, защото се вписват по елегантен начин в линията на кухнята и около тях не остават фуги. Вградените електроуреди са специална категория на стандартните електроуреди, които са предвидени да се вградят в мебелен шкаф и да имат мебелна врата (освен фурната – тя и в този си вариант е без врата). Така кухнята не изглежда „кухненски“, особено ако е част от общо помещение с дневна и трапезария.

• Помислете добре за хладилника. От гледна точка на линията и на дизайна, веднага бихме ви посъветвали и той да е вграден, но веднага трябва да ви предупредим – хладилниците за вграждане са с по-малък вътрешен обем от свободностоящите, а ако сте 4-членно семейство, това може да е от значение. Също така свободностоящите хладилници могат да бъдат по-широки (напр. 70 и повече см за разлика от тези за вграждане – 60 см), а може да имат например и външен ледогенератор, което може да се окаже желана екстра от вашето семейство. Причината този избор да е важен за проектирането на кухнята е че около свободностоящите хладилници трябва да се оставят фуги и те варират спрямо модела – от 1-2 см до 20 см например при ретро моделите със заоблени врати, които изискват това отстояние, за да могат да се отворят напълно. Това отстояние е показано на монтажната схема, която всеки уред за вграждане има – лесно може да бъде видяна в Интернет страницата на дадената марка.

• Може да е добра идея да вградите фурната в колона, защото е по-удобно като височина. Някои от малките уреди също – така ще спестите място на кухненския плот, където те обикновено се намират – напр. кафемашина или микровълнова фурна.

• Предвидете, че уредите може да не са налични в страната. Срокът на доставка може да стигне до 2 седмици, а понякога и месец, напр. ако поръчвате уреди с доставка от Италия – имайте пред вид, че не работят през август и ако поръчате през юли, може да се сдобиете с уредите чак през септември.

• След като направите финален избор на уреди, проектантът на кухнята ще провери тяхната съвместимост с вашия проект и ще ви даде план на електро, ВиК инсталациите и отворът за аспирация, които трябва да направите в дома си.

Комуникация в семейството

Ако не правите дома за себе си, а решавате всичко заедно със семейството си, обсъждането и достигането до общо виждане може да отнеме значително време. Много често в семейството единият е с по-романтични представи, а другият – по-практичен. Най-добър баланс ще постигнете, ако заедно обсъдите всички варианти, за които се сещате, на принципа на брейнсторминга, а след това започнете да отхвърляте очевидно най-непрактичните/ трудоемките. Дори накрая да останат 2 варианта, за които да продължите да спорите, като цяло ще сте спокойни, че владеете положението и не изпускате нещо важно за всеки от вас.

А е възможно при вас да стане и по-лесно – като разделите проектът „Нова кухня“ на две части – напр. традиционно жената да реши какво е удобното за нея разпределение, а мъжът да прецени техническата част, вземане на размери, скициране, обмисляне на възможностите на помещението, какви да са уредите и т.н.

А кой знае – може да сте готови за нещо наистина смело, с което проектантът да изненада и двама ви.

Проверете коя оферта включва в цената: кухненски плот и гръб, мивка, електроуреди, малки аксесоари, въздуховоди и тяхнато свързване, доставка, качване до обекта, монтаж.

Как да сравнявате различни оферти

Уверете се, че:

• Сравнявате еднакви размери на модулите/ краен размер на композицията

• Сравнявате еднакви материали, цветове, покрития (мат/ гланц)

• Механизмите и аксесоарите, които са включени, са от желания от вас ценови клас/ качество, за да знаете как да ги сравнявате

Обърнете внимание на детайли като: дали затварянето на врати и чекмеджета е предвидено да е плавно (напр. разликата между ролкови водачи на чекмеджета и механизми Blum е несравнима); дали е включено работно осветление над плота и какво е то – дали представлява просто залепена LED лента или е вградено (вкопан улей плюс опалова капачка за омекотяване на точковия ефект на светлината) и т.н.;

Проверете и коя оферта (не)включва в цената: кухненски плот и гръб; мивка; електроуреди; малки аксесоари като кош за боклук и разпределител за прибори; въздуховоди и тяхнато свързване към аспиратора; доставка, качване до обекта, монтаж.

Обикновено всяка фирма има свой начин на представяне на цената, затова най-добре направете сравнението в таблица, за да не ви убегнат детайлите.

Вашият чеклист преди да направите среща с проектант-изпълнител на кухнята

√ Осигурете план на помещението, вкл. врати и прозорци с отбелязано тяхното отваряне – вземете го или от строителя, или ако апартаментът не е ново строителство, го измерете сами и скицирайте на ръка. Най-добре го носете на хартия с вас;

√ Вида на стените, по които ще минава кухненската композиция, ако вие чертаете плана  – ако е от строител видовете стени са означени върху плана. Важно е, ако ще се наложи да се преправят инсталациите, защото напр. в стоманобетонни стени не може да се кърти;

√ Предстои ли ви ремонт или е завършен? Ако в момента текат вътрешни строителни работи, които впоследствие ще променят размерите по височина на помещението или дължината на стените, напр. ще се сменя настилката, ще се променя нивото на помещението заради приобщаване на друго помещение, ще се слага окачен таван, предвидили сте осветление в близост до кухнята – е важно да го дадете като информация на проектанта, особено ако ще искате да има кухненски шкафове до таван;

√ Какви уреди предвиждате да имате в кухнята, дали ще са свободностоящи или вградени – или комбинация от двете;

√ Подгответе се с информация къде се предвижда монтиране на допълнително оборудване, което би могло да влезе в евентуален конфликт с мебелите – климатик, радиатор, СОТ датчици, щори, перваз на прозорец, както и дали някъде има вратичка за ревизии;

√ Ако искате да координирате цветовете на мебелите с други цветове от вашия интериор – килими, завеси, паркет и т.н. – можете да носите мостри с вас;

√ Показването на подбрани снимки, които ви вдъхновяват, може да е добър начин да започнете разговора.

Споделете

Свързани статии

Оставете коментар

Вашият е-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани.