q-and-a-icon

Имате въпроси?

Вижте нашите отговори. За много хора темата за обзавеждането на кухнята може да е объркваща и сложна, но ние вярваме, че не е задължително да е така. С Arkithema правим всичко по-лесно, ясно и удобно.

Материали и поддръжка

Как мога да видя реални мостри на използваните материали?

По време на нашето посещението в дома ви, ще можете да разгледате реални мостри на всички използвани материали.

От какъв материал са изработени вратите и видимите елементи на мебелите?

От MDF с лаково покритие в цвят от нашата гама, с матов финиш или от MDF, фурнирован с естествен фурнир дъб в няколко байца с натурален финиш. Отнася се за (1) вратички, (2) допълнителни страници на крайни модули на кухни и гардероби и (3) допълнително дъно под горен кухненски ред.

MDF в цвят – дебелина на материала: за елементи (1) и (3) 18мм, за (2) 12мм.

MDF естествен фурнир дъб – дебелина на материала: за елементи (1) и (3) 20мм, за (2) 12мм.

Пълната гама цветове и декори може да разгледате в меню Материали или по време на нашето посещение в дома ви.

Какви са характеристиките на MDF с лаково покритие?

Лакираните кухненски врати от MDF са висококласен продукт – освен с естетическите си качества, те се отличават и с повишена издръжливост на изпаренията от готвене и излъчваната топлина от уредите. Лаковото им покритие ги защитава надеждно от всички страни.

Висококачествените лакови покрития са от голяма важност за Arkithema – това е една от характеристиките, по които се отличават мебелите от висок клас.

От какъв материал са изработени корпусите на мебелите?

От светло сиво висококачествено ламинирано  ПДЧ на австрийската марка Egger. Отнася се за (1) всички невидими елементи на корпуса и за (2) гръб на модула. Дебелина на материала: за елемент (1) 18мм, за (2) 8мм.

Ламинираните повърхности се почистват лесно и са устойчиви на ежедневното натоварване.

От какъв материал са изработени кухненският суперплот и гръб?

Staron® е висококласен композитен материал за изработка на кухненски плотове. Той има плътна структура в бял цвят, водонепропусклив и непорьозен е. Белият цвят на мебелите Arkithema е синхронизиран с цвета на суперплота от Staron®.

Staron® има  антибактериална повърхност, не променя цвета си под въздействие на топлина, светлина и експлоатация, лесен е за почистване и поддръжка. Работата върху него доставя удоволствие, защото е приятен на допир, тъй като приема топлината на помещението.

Кухненските плотове от Staron® са фини и елегантни, защото са тънки – едва 12мм, а на повдигнатите бар плотове – 60мм.

Ако използвам суперплот от Staron, задължително ли е да използвам и гръб от този материал?

Не е задължително, но е добро решение. Суперплотът и гърбът от Staron се снаждат един към друг без водобранна лайсна и така създават изчистена модерна визия на кухнята. В реалност кухнята изглежда точно така, както на снимките в меню Колекция.

Каква мивка предвиждате за кухнята?

Стандартизирано предлагаме висок клас мивка в комплект с плота от Staron – това решение съкращава времето за изработка и монтаж и ни позволява да ви дадем по-добра цена за плот от висококачествен материал като Staron.

Мивката е от неръждаема стомана с универсален, изчистен дизайн и гладък финиш. Вграждане под плот, с 1 корито. Размер 50х40 см, дълбочина корито 20 см.

Имам собствено решение за плота и гърба на кухнята – можете ли да го монтирате?

Не. Нашите екипи са оборудвани единствено за поставяне на суперплот от Staron.

Мога ли да поръчам мебели в цвят различен от предлаганите от Arkithema?

Не предлагаме тази възможност. Причината за това е, че вярваме, че сме подбрали модерни декори – цветове и фурнири – които се комбинират хармонично както помежду си, така и с други съвременни мебели, аксесоари и текстили.

Ограничението на броя на цветовете също има отношение и към достъпната цена, която предлагаме.

С какъв обков и механизми работите?

В мебелите Arkithema използваме висококачествени механизми от производители от Италия, Австрия и Германия. В меню Материали можете да разгледате детайли за всеки технически елемент и механизъм от нашите мебели.

Как да поддържам плота и гърба от Staron?

В ежедневието повърхностите от Staron се поддържат чрез почистване с влажна кърпа или с гъба и сапунена вода и се подсушават с мек парцал или хартия. Избягвайте да поставяте директно върху плота горещи съдове, скари или други силно нагряти уреди, силни химикали като ацетон, препарати за фурна, препарати за отстраняване на боя, както и рязането директно върху плота без дъска.

Петна се почистват с продукти на основата на амоняк като например препарат за почистване на стъкло или със специализиран продукт за почистване на плотове тип solid surface (какъвто е и Staron) и след това се подсушават. При упорити петна или дребни одрасквания, почистете с кръгови движения с гъба (с нейната зелена груба страна) и/ или с абразивен препарат – това полира материала и го освежава.

Ако поради инцидент настъпи по-сериозно увреждане на плота/ гърба (например при удар с тежък предмет или изгаряне), в общия случай материалът Staron позволява възстановяване чрез полиране, извършвано от специалист. Моля, свържете се с нас, ако желаете да изпълним тази услуга.

Видео за поддръжката на повърхностите от Staron можете да видите на страницата на производителя: https://www.staron.com/staron/uk/technical/maintenance.do?fx=fx

Как да поддържам ЛПДЧ?

За всички ламинирани компоненти се препоръчва да се използва за почистване силно разреден алкохол или детергент и мека кърпа, след което да се подсушат с мека, суха кърпа. Да не се използват агресивни, абразивни или корозивни детергенти, съдържащи хлор или разтворители. Да не се използват разтворители или разредители по ръбовете на детайлите, за да се предотврати размекване на кантовете.

Да се избягва продължителното оставяне в отворено положение на вратата на работеща фурна за да се предотврати размекване и разлепяне на кантовете.

Как да поддържам MDF с лаково покритие?

За почистването на упорити петна да се използват подходящи почистващи препарати и мека чиста кърпа. Да се подсуши веднага с мека суха кърпа. Да не се използват агресивни, абразивни или корозивни детергенти, съдържащи хлор или разтворители. Да не се търка силно и да не се втрива, за да се избегне нараняване на лака. Препоръчително е всички петна да се почистват незабавно, напр. от вино, детергенти, киселини и др. киселинни течности.

Как да поддържам MDF с естествен фурнир?

За почистването на упорити петна да се използват подходящи почистващи препарати и мека чиста кърпа. Да се подсуши с мека суха кърпа. Да не се използват агресивни, абразивни или корозивни детергенти, съдържащи хлор или разтворители. Да не се търка силно и да не се втрива, за да се избегне нараняване на лака. Препоръчително е всички петна да се почистват незабавно, напр. от вино, детергенти, киселини и др. киселинни течности.

Как да поддържам повърхности от неръждаема стомана?

Да се използват подходящи почистващи препарати за почистване на неръждаема стомана, да се изплакне със силно разреден алкохол, и да се използва мека чиста кърпа. За отстраняване на упорити петна може да се използва силно разреден оцет. Варовикови петна да се премахват с топла вода и бикарбонат. Да не си използват агресивни продукти като абразивни течности, телени гъби, препарати съдържащи хлор или киселини.

Модули и размери

С готови модули ли работите?

Не, произвеждаме нашите мебели според индивидуалния проект на всеки клиент.

Какви индивидуални настройки мога да направя за кухненската композиция?

Размери като ширина (за всички модули) и височина (за горен ред и колони) се проектират съобразно помещението на клиента, за да се постигнат максимално хармонични пропорции и оползотворяване на пространството (*). Височините трябва да са в диапазон: за кухненски колони – между 220 и 275 см, а за горния ред кухненски модули – между 30 и 125 см.

Може да избирате дали да направите кухнята си със суперплот и гръб Staron (към който включваме мивка от инокс с долно вграждане) или с друго, собствено решение. За кухненски плот и гръб може да бъде зададена дължина.

За външните рафтове с гръб може да бъде зададена дължина.

Ако предвиждате остров, може да посочите неговата дължина и дълбочина (измежду няколко фиксирани размера 60, 90, 105 и 120 см), както и дали искате да има плот от Staron и/или повдигнат бар плот и с каква дължина.

Можете да избирате декори и дръжки от нашата гама (вижте меню Колекция и Материали).

Може да избирате дали и колко аксесоари и механизми да добавите – напр. чекмеджета (вътрешни и външни), изтеглящ се механизъм за бутилки, ъглов механизъм с кошници, LED осветление над кухненски плот, отварящи се нагоре вратички за горен ред и колони, разпределител за прибори, вграден кош за боклук.

(*) Височината на кухненската композиция може да стига максимум до 3 см от тавана на помещението (ако тавана не е идеално хоризонтален – от неговата най-ниска точка). По технологични причини във всеки край / ъгъл на кухнята се проектира бленда от материала на кухненските врати.

Кои размери са стандартни за кухненската композиция?

Стандартната дълбочина на кухненския плот, както и стандартната височина на кухненски гръб, е 60 см.

Височината на долния ред е 90 см, което включва цокъл 12 см. Дълбочината на горния ред е 40 см.

Островът има няколко фиксирани варианта на дълбочина 60, 90, 105 и 120 см

Рафтът е със стандартна дълбочина 22 см, височина на гърба – 20 см.

Тези размери не могат да бъдат променяни от клиента. Те са заложени и при изчислението на цената чрез нашия Ценови онлайн асистент.

Какви индивидуални настройки мога да направя за гардеробите?

За да се постигне оптимално оползотворяване на пространството, с което разполагате, независимо дали е в ниша или по свободна стена, можете да задавате дължина, дълбочина и височина на гардероба (**), както и вътрешното разпределение – броят на рафтовете, на лостовете за дрехи и на вътрешните чекмеджета.

Диапазонът за височина е от 180-275 см, на дълбочината – от 35 до 60 см за гардероб с отваряеми врати и от 35 до 65 см – за гардероб с плъзгащи врати (стандарти за дълбочина са съответно 60 и 65 см за гардероби, в които ще има лост за дрехи).

Може да добавите и вътрешно LED осветление, което се активира чрез сензор при отваряне на вратата на съответното отделение. 

(**) Височината на гардероба може да стига максимум до 3 см от тавана на помещението (ако тавана не е идеално хоризонтален – от неговата най-ниска точка), като така образуваната фуга се затваря с бленда. Ако гардеробът се вгражда в ниша, по технологични причини във всеки край се проектира бленда от материала на вратите, която уплътнява фугата до стената.

Възможно ли е да променям местоположението на рафтовете в модулите?

Да, за най-оптимално използване на пространството в модулите, всички рафтове са подвижни. Така вие ще можете да нагласяте разстоянието според нуждите си.

Могат ли горните кухненски модули/ кухненски колони/ гардероби да достигат до тавана на помещението?

Височината на кухненската композиция и гардеробите може да стига максимум до 3 см от тавана на помещението (ако тавана не е идеално хоризонтален – от неговата най-ниска точка).

В помещението ъглите не са прави / стените са криви. Това ще пречи ли на монтажа и нормалното функциониране на моята кухня/ гардероб?

Почти всички помещения страдат от този проблем. Затова във всички наши кухни и гардероби използваме технологични бленди от материала на кухненските врати в края / ъгъла на композицията.

Възможно ли е в кухнята ми/ гардероба да има модули със специално зарязване?

Да. Понякога в помещенията има трегер, комин или друг архитектурен елемент, около който е необходимо да се проектира кухнята и гардероба. При посещението в дома ви нашият екип ще предложи решение, което ще бъде ценообразувано допълнително.

Каква височина на бар столовете е подходяща за сядане на вашия кухненски остров?

Стандартно бар столовете се предлагат в 2 височини – за бар сядане на кухненски остров с височина 90 см и за бар с височина 110 см. За нашите острови е подходящ по-ниският размер.

Искам да поръчам и друг тип мебели Arkithema в същите материали. Това възможно ли е?

С нашата система могат да се заявят също горни и долни модули за трапезария и дневна. Моля, разгледайте различните комбинации в меню Колекция.

Цена и ценови онлайн асистент

Как да изчисля цената на мебелите си?

Чрез бутона „Колко ще ми струва“ на нашия сайт може да сметнете сами цената на права, Г-образна и П-образна кухня и на гардероб с отваряне и с плъзгане в колкото искате варианти. Попълването е интуитивно, а офертата ще получите автоматично по е-мейл.

Преди да започнете:

1) Подгответе се с молив, рулетка и лист хартия. Начертайте стената/ стените, по които ще са разположени мебелите. Измерете и запишете дължината и височината им.

2) Спрямо размерите на помещението начертайте и оразмерете конфигурацията на мебелите.

На този етап е достатъчно дори това да са ориентировъчни идеи и размери. Докато следвате стъпките на ценовия асистент, ще ви помагаме да конкретизирате.

Цената на кухнята, която получавам с Ценовия онлайн асистент, ориентировъчна или прецизна е?

Ценовият онлайн асистент е единственият валиден метод, по който се изчисляват цените на нашите мебели – с него работи и нашият екип. Цената, получена чрез Ценовия онлайн асистент, е прецизна, но доколкото е изчислена от вас, преди професионално измерване на помещението и изготвяне на индивидуален проект, представлява прогнозен бюджет, базиран на вашите идеи. Възможно е, когато вие смятате цената преди нашето посещение, да пропуснете нещо или да възникнат нови идеи впоследствие при обсъждането с нас.

Обвързваща ценова оферта ще получите само след посещение от наши експерти във Вашия дом и изготвяне на професионални чертежи. Финалната ценова оферта на одобрения от вас проект също ще е базирана на Ценовия онлайн асистент и ще представлява приложение към вашия Договор за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане.

Имам ли нужда от подготовка, за да изчисля цената на кухня/ гардероб и др.?

В зависимост от целите при калкулирането имате нужда от различна подготовка. Например ако сега попадате на нашия сайт и искате да се ориентирате най-общо в бюджета, който ще ви е необходим за желаното обзавеждане, някои подробности като брой кухненски чекмеджета и механизми може да не са толкова важни за вас. В такъв случай ще ви трябва да измерите стените, по които ще се развива кухнята/ гардероба и да скицирате най-общо желаната конфигурация.

Ако обаче сте на етап да вземете решение от финален списък с изпълнители, може да искате да получите възможно най-прецизната цена.  Тогава е уместно да помислите за възможно най-много детайли, които бихте искали да имате. Например за кухнята това са – точен брой чекмеджета и механизми, точно разпределение и видове модули, допълнителни рафтове, кухненски плот и гръб, работно осветление над плот.

При всички случаи ви насърчаваме да пробвате най-разнообразни варианти с Ценовия онлайн асистент, за да сте подготвени доколко разнообразните ви идеи се вписват в желания от вас бюджет.

Мога ли да ви изпратя по е-мейл мой чертеж на кухня / гардероб или чертеж от дизайнера ми и да получа оферта от вас?

Можете. Ако имате нужда от оферта по проект, ние ще се постараем да Ви я предоставим. Все пак, имайте предвид, че процесът по дизайн и инженеринг на нови продукти може да бъде дълъг и скъп и затова си запазваме правото да го оптимизараме по начин, който да отговаря на философията на Аркитема.

В цената на кухнята включват ли се електроуредите?

Не.

В цената на кухнята включват ли се доставката и монтажа на въздуховоди за свързване на аспиратора?

Не. Можем да предложим доставка и монтаж на всички необходими въздуховоди за свързване на аспиратора към отвора на вентилационната шахта, но техните размери и количества можем да уточним едва след посещение на място. При желание от ваша страна можем да ги включим във финалната оферта.

Какво се включва в цената на кухнята?

Нашата цена е всичко в едно. Тя включва:

 • Изработка, транспорт с пренос до помещението, монтаж от нашите квалифицирани специалисти;
 • Иноксова мивка от висок клас (при закупуване на наш суперплот Staron) и нейния монтаж;
 • Монтаж към плота на предоставена от клиента кухненска смесителна батерия;
 • Поставяне и нивелиране на електроуредите, предоставени от клиента (без тяхното електро и ВиК свързване, което трябва да се извърши от квалифициран специалист);
 • В цената на кухнята на практика се включва и едно посещение в дома ви от наш консултантски екип, който извършва професионално измерване и изготвяне на предложение за проект на кухнята, проект-схема за изводите на инсталации (електро, ВиК и аспирационен отвор) – това е така, защото цената на първото посещение се приспада при поръчка над 1000 лв.

Какво не се включва в цената на кухнята?

 • Система от въздуховоди за свързване на аспиратора, като предлагаме опция при желание на клиента ние да я проектираме, доставим и монтираме,
 • Ел и ВиК свързване на електроуреди и мивка,
 • Демонтаж и монтаж на ключовете и контактите на гърба на кухнята,
 • Съхранение/ пренос на електроуреди на клиента,
 • Монтаж на кухненски плот на клиента,
 • Надзор и съгласуване с други майстори в жилището на клиента.

Какво се включва в цената на гардеробите?

Нашата цена е всичко в едно. Тя включва:

 • Изработка, транспорт с пренос до помещението, монтаж от нашите квалифицирани специалисти;
 • Монтаж и свързване към коректно изведен кабел на вграденото LED осветление;
 • В цената на гардероба/ гардеробите на практика се включва и едно посещение в дома ви от наш консултантски екип, който извършва професионално измерване и изготвяне на предложение за проект на гардероба, проект-схема за извод за LED осветление – това е така, защото цената на първото посещение се приспада при поръчка над 1000 лв.

В цената на мебелите включен ли е демонтаж и изнасяне на съществуващи мебели от жилището?

Не. Това е нещо, което трябва да организирате самостоятелно преди началото на монтажа.

Посещение в дома

Какво представлява услугата „Посещение в дома“?

След заявяване на услугата „Посещение в дома“ чрез нашия уеб сайт, наш екип от консултанти ви посещава в дома ви/ обекта, за който искате да поръчате мебели. Продължителността на посещението е 90 мин. Услугата е предплатена, с цена 115 лв. (с ДДС), които са възстановими при поръчка на проектираното мебелно решение за над 1000 лв.

За кои населени места мога да заявя посещение на ваш екип?

Засега правим посещения само за района на София.

А имате ли шоурум, където мога да се срещна с вас?

Не. Липсата на физически шоурум съкращава разходите, което e една от причините да постигнем достъпни цени за нашите мебели.

Какво се случва по време на посещението?

 • Ще заснемем точната архитектурна ситуация в помещението, на база на която ще разработим вашия проект;
 • Ще ви предоставим реални мостри на използваните материали;
 • Ще ви консултираме в избора на комбинации и решения в рамките на колекцията.

Заявяването на посещение не представлява одобрение на предварителната оферта (ако вече сте изчислили такава чрез нашия Ценови онлайн асистент, а ние силно ви насърчаваме да го направите), но е добро начало.

Какво да очаквам след това?

В рамките на 1 работна седмица след посещението ще получите по е-мейл нашето предложение за проект*, както и съпътстващата ценова оферта. След одобрението им, сключваме Договор за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане.

* Изпратеното предложение за проект не е задължително за вас. По ваше желание можем да направим още 2 ревизии на първоначалното ни предложение в рамките на услугата „Посещение в дома“, които могат да доведат и до промени в ценовата оферта.

Как става заплащането на посещението?

Чрез предварително заплащане при заявяване на посещението през нашия уебсайт – с дебитна карта, кредитна карта или PayPal или с банков превод.

Мога ли да заявя повече от едно посещение?

Да. Цената на всяко последващо посещение след първото е 80 лв. / час. Имайте предвид, че повторните посещения не се приспадат от евентуална поръчка на мебели.

Мога ли да заявя посещение в дома за поръчка на кухня или гардероб, при положение че на мястото на новите мебели в момента все още се намират старите?

Да, в общия случай ще можем да се справим с измерването при тази ситуация, като все пак съществува известен риск да нямаме достъп до някои части. Ако имате някакви съмнения, можем да обсъдим вашата ситуация преди да заявите услугата.

Изключение прави гардеробът в ниша. Повечето ниши не са изпълнени от строителя с прави ъгли/ стени/ таван и затова на нас ни е необходимо празното пространство, за да измерим точната геометрия и съответно да проектираме коректно гардероба.

Трябва ли да се подготвя по някакъв начин за посещението на екипа на Arkithema?

ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ

 • Преди да заявите посещение, препоръчваме да използвате нашия Ценови онлайн асистент. Той ви позволява самостоятелно и лесно да получите предварителна оферта за мебелите си – в колкото искате варианти. Екипът на Arkithema също работи с него. Така още на ранен етап ще сте наясно къде е пресечната точка между идеите и бюджета ви;
 • Помислете предварително за вашите нужди/ нуждите на семейството ви, за да можем да ви дадем най-добрия съвет;
 • Разчистете покрай стените;
 • Уверете се, че по време на нашето посещение няма да имате среща с други изпълнители или няма да си пречим с майстори, работещи в същото помещение;
 • Подгответе се с информация къде се предвижда монтиране на допълнително оборудване, което би могло да влезе в евентуален конфликт с мебелите – климатик, радиатор, СОТ датчици, щори;
 • Ако искате да координирате цветовете на мебелите с други цветове от вашия интериор – килими, завеси, паркет и т.н. – моля осигурете мостри, за да може при нашето посещение да сравните и изберете най-подходящия цвят от нашите мостри.

ПРЕПОРЪКИ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕ ЗА КУХНЯ

 • Помислете си дали имате предпочитание за вградени или свободностоящи уреди – най-вече по отношение на хладилника;
 • Подгответе се с информация какви са стените, върху които ще има окачане на горни модули;
 • Ако ще ползвате уреди от предишна кухня и не знаете  техните модели/ нямате книжка с инструкции – тези уреди е необходимо да са налични, за да можем да ги измерим;
 • Ако в момента текат строителни работи, които впоследствие ще променят размерите по под, таван, инсталации, моля предварително да се посъветвате с нас преди да заявите посещение, за да коментираме плановете ви и да преценим кога е най-удачно да дойдем.

ПРЕПОРЪКИ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕ ЗА ГАРДЕРОБ

 • При гардероб в ниша – няма смисъл да заявявате посещение преди да е приключило изграждането на нишата, защото този вид гардероби изискват прецизно измерване – повечето не са изпълнени от строителя с прави ъгли/ стени/ таван.

Какво става, ако не мога да спазя уговорката за посещение?

Ще пренасочим отново срещата по телефона във взаимно удобно време.

Ще ми е по-удобно да ме посетите на работното ми място, вместо в дома ми. Това възможно ли е?

Когато планирате да поръчате кухня, трапезарни модули, гардероб, това е възможно само за второ и последващи посещения, при условие че в жилището ви няма никаква промяна спрямо първото посещения на нашия екип и искате да обсъдим детайли по самия проект.

Мога ли да поръчам кухня/ гардероб по мои размери, без посещение на ваш екип?

Не, няма как да прескочим тази стъпка от процеса. Както проектирането, така и монтажа на мебелите зависят от професионалния оглед и заснемане на размери.

Планирам ремонт. Кога да заявя посещение на ваш екип – преди или след ремонта?

Преди ремонта. Съветваме ви да започнете ремонта едва след като имате одобрен проект за кухня/ гардероб и др. и съответстващия проект за инсталации. Това е най-сигурният начин да направите инсталациите и другите ремонтни дейности само веднъж.

Имам нужда от съвет при ремонта. Как можете да ми помогнете?

В наръчници #1 „Всичко започва с добре обмислен ремонт“и #2 „Всяко нещо в кухнята на мястото си“ от нашата поредица от експертни Наръчници за Обзавеждане на Дома сме споделили с вас нашия опит по тези теми. Заявете ги чрез сайта ни или на е-мейл hello@arkithema.com.

Може ли освен чертежите на кухнята и нейните инсталации, да изготвите и чертежи, които ще ми помогнат за събаряне и местене на стени, смяна на настилка, дограма, климатици, радиатори, окачен таван, осветление? Всички те касаят кухненското помещение.

Това е задача за интериорен дизайнер, който бихте могли да наемете самостоятелно.

Какво се случва, ако не ми харесат вашите предложения за обзавеждане?

Макар и рядко, е възможно да се случи да поръчате посещение в дома си, а като резултат да не решите да поръчате мебели от нас. Все пак това, което ще остане за вас е професионално измерване, проект за мебелите, ценова оферта и спецификация, на база на които се надяваме, че ще ви е по-лесно да продължите търсенето си и да се спрете на по-подходящ за вас изпълнител. В този случай обаче имайте предвид, че задържаме таксата за нашето посещение.

Поръчка, срок и начин на плащане

Как да поръчам мебели?

За да пристъпим към сключване на Договор за изработка, доставка и монтаж на мебели за вграждане, е необходимо да сте одобрили по имейл окончателен индивидуален проект за вашето обзавеждане.

Ще ви изпратим по имейл заедно с окончателния индивидуален проект на мебелите (проект и спецификация) и нашата оферта, изчислена изцяло на базата на нашия Онлайн ценови асистент. Във всеки момент ще можете да проверявате коректността на офертата, използвайки онлайн ценовия асистент в сайта. Ако забележите нередовности, моля да ни уведомите по имейл или телефон, за да коригираме офертата.

В случай че желаете да сключим Договора, следва да ни потвърдите по имейл или телефон и ние ще ви го изпратим по имейл, заедно с индивидуалния проект, спецификацията и офертата, подписани от нас. След като получим обратно подписаните от вас Договор, проект и оферта, те ще представляват валиден и обвързващ договор.

Как се извършва плащането?

Плащането се извършва чрез банков превод, детайлите за който ще получите по е-мейл.

Авансово плащане – първа вноска, в размер на 60% (шестдесет процента) от общия размер на възнаграждението – в срок до 3 (три) работни дни от сключване на Договора, но при всички случаи преди започване на изработката на мебелите, и

Окончателно плащане – втора вноска, в размер на 40% (четиридесет процента) от общия размер на възнаграждението – в срок до 3 (три) работни дни след получаване на писмено уведомление от нас за готовност за извършване на доставка и монтаж на поръчаните мебели, но при всички случаи преди началото на монтажа.

Какъв е срокът за изработка?

30 работни дни за изработка на кухня и гардероб.

При по-голяма поръчка, например на кухня и 2 или повече гардероби може да са ни необходими до 40 работни дни.

Договорът влиза в сила и срокът за изработка започва да тече от датата на получаване на авансовото плащане, което ще потвърдим с е-мейл.

Кога трябва да закупя електроуредите за кухнята?

Трябва да ни предоставите пълен списък на марките и моделите на вашите електроуреди преди изготвянето на Договора за изработка, доставка и монтаж на обзавеждането. Те са неразделна част от спецификацията към вашия Договор.

Мога ли да направя промени в поръчката след сключен договор?

По принцип не, тъй като, за да спазим срока, нашият процес по проектиране и производство започва веднага след получаване на плащането по подписания договор.

Ако очаквате да настъпи някаква промяна в поръчката, е необходимо да ни уведомите към момента на подписване на договора. Докато изчакваме финално потвърждение от вас/ съгласуваме евентуално настъпили промени, срокът по договора не тече.

Ако не съм от София, мога ли да си купя кухня/ гардероб от вас и да ги монтирам сам?

Това не е възможно, тъй като нашата услуга е комплексна. Тя включва измерване, проектиране, изработка, доставка и монтаж на мебелите, за което се изисква да присъстваме на място във вашето населено място.

Инсталации и електроуреди за кухнята

Как да преработя изводите на инсталациите, за да са на правилните места за новата ми кухня?

В рамките на документацията, която изготвяме по вашия проект, ще ви предоставим и безплатен проект-схема за изводите на инсталациите, които са важни за вашата кухненска композиция.

Кога трябва да закупя електроуредите за кухнята?

Трябва да ни предоставите пълен списък на марките и моделите на вашите електроуреди преди изготвянето на Договора за изработка, доставка и монтаж на обзавеждането. Те са неразделна част от спецификацията към вашия Договор.

За новата кухня ще използвам уреди от предишната. Нямам обаче техните модели и книжка с инструкции. Какво предвиждате в такива случаи?

Когато дойдем в дома ви, моля да организирате тези уреди да са налични, за да можем да ги измерим. За нас са важни не само техните габарити, но и други отстояния, които обикновено се указват на инсталационната схема.

По възможност тези уреди не трябва да са поставени на място, което да възпрепятства вземането на размери.

Предлагате ли доставка и монтаж на въздуховоди за свързване на аспиратора?

Да. Можем да предложим доставка и монтаж на всички необходими въздуховоди за свързване на аспиратора към отвора на вентилационната шахта (тръби, възвратен клапан, елементи за връзка), но техните размери и количества можем да уточним едва след посещение на място. При желание от ваша страна можем да ги включим във финалната оферта.

Мога ли да закупя електроуреди и да ги съхранявам във ваш склад до монтажа на кухнята?

Не предлагаме такава услуга.

Нуждая ли се от услугите на водопроводчик и електротехник?

Да. Ние ще позиционираме и нивелираме уредите за вграждане, за да осигурим безпроблемно функциониране на вашата нова кухня. Свързването им към електрозахранващата и ВиК мрежа трябва да се осъществи от препоръчан от съответната марка сервиз или специалист.

Ще се нуждаете и от услугите на електротехник и за демонтажа и монтажа на ключовете и контактите на гърба на кухнята.

Имам нужда от съвет при избора на електроуреди. Как можете да ми помогнете?

В Наръчник #3 „Електроуредите в помощ на моето вдъхновение“ от нашата поредица е-Наръчници за Обзавеждане на Дома сме подготвили обзор на всичко, което трябва да знаете за спецификите на 14 вида домакински електроуреди, кухненска мивка и смесител. Заявете ги чрез сайта ни или на е-мейл hello@arkithema.com.

Монтаж

Кога ще се извърши монтажа на мебелите?

Една седмица преди изтичане на срока за изработка на мебелите, ще се свържем с вас, за да уговорим датата за монтаж.

За да определим дата, ще е нужно и потвърждение от ваша страна, че сте готови с необходимите ремонтни дейности, отговарящи на подадения от нас проект.

Как да комуникирам с вас относно (или по време на) монтажа?

По всички въпроси, касаещи монтажа, можете да се свържете с нас на клиентския ни телефон 0700 12398 или по е-мейл на hello@arkithema.com

Какъв достъп да осигуря за монтажа?

Моля, осигурете достъп до жилището между 9 и 17 ч. в дните на монтаж и дайте информация на монтажния екип дали в жилището може да се извършва шумни дейности като пробиване например между 14 и 16 ч., както и за други специфични изисквания, ако има такива.

С каква продължителност е монтажът?

Средната продължителност за монтаж на кухня е 2-4 дни, за гардероб 1-2 дни. При цялостно обзавеждане срокът може да достигне до 1 седмица.

Как трябва да се подготвя за монтажа на кухнята?

 • В помещението трябва да е приключил ремонта и то да е в напълно завършен вид – с готови подови настилки, стени, тавани и инсталации, отговарящи на подадения от нас проект,
 • Всички контакти и ключове върху гърба на кухнята да бъдат демонтирани,
 • Всички електроуреди, мивка и смесителна батерия да бъдат доставени в помещението,
 • В помещението не трябва да има строителни отпадъци и прах,
 • Старите мебели, ако е имало такива, трябва да са демонтирани и изнесени от помещението,
 • Ако в кухнята има други мебели, напр. маса, столове, мека мебел, етажерки, ги опаковайте или ги преместете в друго помещение,
 • Ако в кухнята или спалнята ще се монтират мебели в близост до мека мебел, пердета, щори, телевизор, книги, заради праха от разпробиването по време на монтаж ви препоръчваме или да ги опаковате, или да ги преместите,
 • Необходимо е да осигурите ползване на обекта на тоалетна и вода, както и отопление на помещението, където работи монтажния екип.

Какви са стандартите ви за чистота по време на монтажа?

От нас можете да очаквате, че:

 • Ще застелем пода в зоната на монтажа,
 • Ще се събуем или ще носим калцуни, ако го изисквате в жилището си,
 • Ще извършваме всички дейности по разпробиване, докато използваме специална индустриална прахосмукачка,
 • Ще почистим отпадъците след себе си.

Нуждая ли се от услугите на водопроводчик и електротехник?

Да. Ние ще позиционираме и нивелираме уредите за вграждане, за да осигурим безпроблемно функциониране на вашата нова кухня. Свързването им към електрозахранващата и ВиК мрежа трябва да се осъществи от съответния специалист. Някои марки за електроуреди може да имат изискване  това да стане само от посочен от тях сервиз, за да важи гаранцията им.

Ще се нуждаете и от услугите на електротехник и за демонтажа и монтажа на ключовете и контактите на гърба на кухнята.

Как приключва монтажът?

С подписване на двустранен приемо-предавателен констативен протокол в деня на приключване на монтажа, за който ще сме ви уведомили предварително. Необходимо е да предвидите ваше присъствие или на ваш близък. Ако не можете да присъствате, не можем да поемем отговорност за евентуални повреди по мебелите.

При подписването на приемо-предавателния протокол клиентът е длъжен да посочи всички свои забележки за явни недостатъци на мебелите и/или на извършения монтаж. В случай че в протокола не са отбелязани забележки и/или възражения на клиента, се счита, че работата е извършена и приета без забележки.

В случай че в приемо-предавателния протокол клиентът е посочил явни недостатъци на мебелите и/или на извършения монтаж, ние ще отстраним констатираните недостатъци в разумен срок, не по-дълъг от 10 работни дни. След поправяне на работата и отстраняване на недостатъците страните потвърждават това с протокол.

Приемо-предавателният констативен протокол служи като гаранционна карта за целите на предявяване на гаранцията. 

В случай че след подписване на приемо-предавателния протокол, откриете недостатъци, които не могат да бъдат открити при обикновен преглед, незабавно (в срок до 3 дни) ни уведомете писмено на е-мейл hello@arkithema.com като освен описание и номер на договора, по възможност приложите и снимка или видео клип. В тази ситуация важат правилата на гаранционното обслужване.

Кои дейности да оставя за след монтажа на кухнята?

 • Монтаж на подови первази,
 • Монтаж на всички лампи в помещението, освен ако не са вградени в окачен таван,
 • Поставяне на всякаква мека мебел, пердета, щори, телевизор, книги. Ако имате съществуващи такива или ги опаковайте добре, или ги преместете.

Как мога да изразя доволство / недоволство от мебелите и услугата на Arkithema?

След приключване на монтажа, по е-мейл ще ви изпратим линк, за да попълните форма за обратна връзка, в която ще можете да ни разкажете за преживяването си с Arkithema.

Проблеми, рекламация, гаранция

Ако установя проблем по време на монтажа, към кого да се обърна?

Моля, обадете се на клиентски телефон 0700 12398 веднага след като установите проблема.

Какъв е периодът на гаранцията?

Ние гарантираме, че мебелите не притежават производствени дефекти, всички използвани материали за изработването им са без дефекти и поемаме гаранция за отстраняване на евентуални скрити недостатъци и появили се впоследствие дефекти, при нормално ползване на мебелите в домашни условия, в гаранционен срок от 5 години, който започва да тече от датата на подписване на двустранния приемо-предавателен протокол. Гаранцията от производителя на мивката е 2 години.

Ако клиентът е юридическо лице, гаранцията, която можем да предоставим, е 2 години.

Какво покрива гаранцията?

 • Ако появилият се дефект се дължи на дефектни материали или некачествена изработка;
 • Гаранцията не покрива случаите и дефектите, появили се вследствие на извършен по отношение на мебелите демонтаж, последващ монтаж или каквито и да било ремонтни дейности спрямо мебелите или отделни техни компоненти, извършени от клиента или трети лица, различни от екипа на Arkithema;
 • Гаранцията не покрива дефекти, които клиентът се е опитал да отстрани самостоятелно, в резултат на което е направил обичайното отстраняване на дефекта от екипа на Arkithema невъзможно;
 • Гаранцията не покрива случаите и дефектите, появили се вследствие на: нормалното овехтяване, на груба употреба, на недомашна (търговска) употреба, на небрежност, на неправилна употреба, на промени в изделията, внесени от клиента или трети лица, на пожар, течове, други инциденти, на неправилно почистване, на контакт с остри или груби предмети, на контакт с какъвто и да е вид химически агенти;
 • Гаранцията не покрива случаи на срязване, изгаряне, или повреди причинени от домашни любимци;
 • Гаранцията не покрива избледняване, промяна на цвета, излагане на преки слънчеви лъчи;
 • Гаранцията не покрива дефекти или повреди, причинени вследствие на излагането на изделията на влага;
 • Гаранцията не покрива дефекти или повреди, причинени от ползването на домашни електроуреди.
 • Гаранцията не е валидна, ако продуктите са повредени вследствие употребата на детергенти, почистващи препарати, абразивни или други груби почистващи агенти;
 • Ако сте поръчали мебели от естествен фурнир, трябва да разбирате, че това е  натурален продукт и като такъв, вариации в сравнение с одобрените мостри, е негова природна характеристика и не представлява отклонение, нито дефект и не се покрива от тази гаранция: вариации в цвета, вариации в текстурата, вариации в шарката на фладера, промяна на цвета в следствие на избледняване от слънчево греене, фини пукнатини появили се в резултат на нормалното стареене на естествената дървесина;
 • Гаранцията на материала Staron, от който се изработват кухненските плотове и гърбове не покрива: дребни драскотини и петна, които се дължат на естествената експлоатация на плота; неспазване на изискванията за превенция и поддръжка, посочени в секцията „Материали“ на уеб сайта (увреждания, които се дължат на топлина, химическо третиране или инцидент); полиране на материала от изпълнител извън Arkithema;
 • Одобрените визуализации на идейни проекти, снимките на продукти в каталози на Arkithema, снимките на продукти в интернет страницата на Arkithema имат само илюстративна цел и може да не отговарят напълно точно на доставените мебели. Такива леки отклонения в техния дизайн, обков, повърхностна обработка, тоналност, размери, конструкция, са възможни поради естествените характеристики на материалите и във връзка с непрестанното усъвършенстване на продуктите, предлагани от Arkithema, и не представляват отклонение от уговореното във вашия договор, нито представляват дефекти и не се покриват от търговската гаранция;
 • Поради естественото свойство на използваните материали техните характеристики да варират в известни граници от партида до партида, Arkithema не може да гарантира пълно съответствие в цвят, текстура, повърхностно покритие, шарка на фладера при доставените мебели, предмет на настоящ договор с други изделия, доставени на обекта в рамките на предходен договор;
 • Гаранцията може да се използва само от първоначалния възложител, който е страна по сключения договор. Възложителят няма право да прехвърля на трети лица правата си, произтичащи от договора, включително и правата си по гаранцията, без предварителното писмено съгласие на Arkithema.

Каква е процедурата по рекламация и задействане на гаранцията?

В случай на поява на скрит недостатък или дефект по мебелите, следва да ни уведомите незабавно (в срок до 3 дни) писмено на е-мейл hello@arkithema.com като освен описание и номер на договора, по възможност приложите и снимка или видео клип. Ние ще организираме оглед на обекта в удобно за двете страни време, в рамките на 10 работни дни след получаване на уведомлението.

При огледа клиентът е длъжен да представи приемо-предавателния протокол, който служи като гаранционна карта и е основание за предявяване на гаранцията.

При огледа страните съставят Гаранционен протокол. В този протокол наш представител потвърждава наличието на дефект/недостатък или съответно удостоверява, че гаранцията не е приложима, поради неспазване на някое от условията, изброени по-горе. Ако потвърдим валидността на гаранцията и наличието на дефект/недостатък, в Гаранционния протокол определяме разумен срок за отстраняването му в зависимост от естеството на проблема (дали се изисква доставка на материал, изработка и т.н.).

В резултата на инцидент, плотът/ гърбът от Staron има увреждане. Може ли да се направи нещо?

Ако поради инцидент настъпи по-сериозно увреждане на плота/ гърба (например при удар с тежък предмет или изгаряне), в общия случай материалът Staron позволява възстановяване чрез полиране, извършвано от специалист. Моля, свържете се с нас, ако желаете да изпълним тази услуга, на е-мейл hello@arkithema.com като по възможност приложите снимка.